Mange af os tjekker jævnligt vores ure eller mobiler for at holde øje med, hvor langt vi er nået i dagens jagt på det magiske sundhedsmål – de 10.000 skridt. Men idéen om de 10.000 skridt stammer fra en reklame for en japansk skridttæller fra 1965, ikke fra videnskabelige data.
Nu har en international forskergruppe fra bl.a. University of Massachusetts Amherst dog forsøgt at identificere det daglige antal skridt, der skal til for at forbedre vores helbred og levetid. Og svaret? Det afhænger af din alder. Det skriver ScienceDaily.
I studiet, der er publiceret i Lancet Public Health, foretog forskergruppen en meta-analyse af 15 tidligere studier, som sammenlagt involverede næsten 50.000 mennesker fra fire forskellige kontinenter. Studierne havde undersøgt forbindelsen mellem det daglige antal skridt og dødeligheden blandt voksne over 18 år. Forskergruppen inddelte nu de knap 50.000 deltagere i fire grupper baseret på det gennemsnitlige antal skridt per dag.
Forskergruppen konkluderede, at risikoen for en tidlig død aftager gradvist, jo mere man bevæger sig – altså lige indtil kurven flader ud. For folk under 60 år betyder det, at de gavnlige effekter ved daglige gåture aftager ved omkring 8.000–10.000 skridt, mens det samme gælder ved 6.000-8.000 skridt for folk over 60 år. Flere skridt end dét per dag har altså tilsyneladende ingen yderligere positiv indvirkning på levetiden. Og hvilken hastighed de tusinder af skridt tilbagelægges med, er desuden også uden betydning.
”Der er mange beviser på, at selv det at bevæge sig en lille smule mere hver dag har en positiv indvirkning – specielt for dem, der i forvejen ikke bevæger sig særlig meget. Dét er det vigtigste resultat,” siger Amanda Paluch, en af studiets hovedforfattere og ekspert i fysisk aktivitet ved University of Massachusetts.