Mange fandt samfundets nedlukning under Covid-19-pandemien udfordrende for det mentale helbred. Men ifølge et nyt studie fra University of Colorado følte de, der brugte meget tid i det grønne under det første års nedlukning, en signifikant mindre grad af ængstelse og depression end andre. Det skriver ScienceDaily.
Fra november 2019 til december 2021 stillede en forskergruppe en lang række spørgsmål til 1.200 indbyggere fra Denver-området. Spørgsmålene omhandlede bl.a. deltagernes mentale helbred, og hvilke grønne områder der var i nærheden af deres hjem, hvorvidt de kunne se dem fra deres bopæl, hvordan områderne var indrettet, og hvor meget de brugte dem. Forskerne supplerede desuden de indsamlede survey-data med satellitfotos af nærområderne.
Selv efter at have taget højde for en række eksterne faktorer, f.eks. sociodemografiske forskelle, var resultatet tydeligt: De, der under pandemien brugte mere tid i grønne områder, følte sig signifikant mindre ængstelige og deprimerede. Faktisk viste studiet, der er publiceret i PLOS One, at alene det at bo i nærheden af store parker og skove, var associeret med en lavere grad af depression.
”Vores undersøgelse viser, hvor afgørende det er at holde parker og grønne områder åbne i krisetider. Det viser også, at i forhold til folkesundheden burde man gøre mere for at etablere grønne områder og gøre dem offentligt tilgængelige,” siger en af studiets hovedforfattere, Colleen E. Reid, der er geograf ved University of Colorado.