I forskningskredse tales og skrives der meget om mikroplast, men vi ved endnu meget lidt om, hvordan de bittesmå plastpartikler egentlig påvirker vores helbred. Noget tyder på, at det ikke kun er partiklernes kemiske sammensætning, vi skal være opmærksomme på.
En forskergruppe fra Stirling University har nemlig netop konkluderet, at de bittesmå plastflager også kan fungere som mikroskopiske tømmerflåder for usunde tarmvira. Og det er skidt nyt, for på den måde kan de smitsomme vira nå vidt omkring. Det skriver The Guardian.
Studiet – der er publiceret i Environmental Pollution – konkluderede bl.a., at mikroplast i spildevandet kan transportere visse former for tarmvira – bl.a. rotavirus, der kan give diarré, opkast og mavekneb – direkte ud i floderne, da normale rensningsanlæg simpelthen ikke kan inddæmme de små plaststykker.
Et andet problem er, at visse typer tarmvira har vist sig særligt modstandsdygtige i ferskvand. Ifølge forskergruppen kunne f.eks. rotavirus overleve i mindst tre dage på mikroplasten. Og det betyder altså, at de smittefarlige vira kan nå hele vejen fra spildevandsanlæg til de offentlige strande, hvor badende gæster risikerer at synke en ordentlig mundfuld maveonde.
Forskergruppen vil nu forsøge at kortlægge, hvor lang tid disse tarmbakterier reelt kan overleve som blinde passagerer på mikroplasten – det kan nemlig gøre os klogere på, hvor langt vira og bakterier fra vores spildevand egentlig kan komme omkring i naturen.