Antarktis er uden tvivl det mest isolerede og mindst besøgte kontinent på kloden. Men en kraftig stigning i antallet af turister og forskningsekspeditioner de seneste 30 år har sat sine sorte aftryk på de hvide masser – isen smelter simpelthen hurtigere end før. Det skriver det amerikanske National Public Radio.
I begyndelsen af 1990’erne lagde færre end 10.000 besøgende vejen forbi Antarktis hvert år. I 2019 var tallet steget til næsten 75.000 – og det betyder langt flere forurenende forskningsstationer, krydstogtsskibe, køretøjer, fly og generatorer.
Sammen med de sodpartikler, der bæres af vinden fra andre lande, lægger de mørke partikler sig oven på isen som et stort sort tæppe og forhindrer dermed isen i at reflektere den enorme mængde af sollys, som den normalt ville gøre. Den sortklædte is absorberer mere energi fra solens stråler og smelter altså hurtigere – og bidrager dermed yderligere til den globale opvarmning, der i forvejen er en af de vigtigste årsager til, at isen smelter.
Et nyt studie, der er publiceret i Nature Communications, estimerer nu, at isen reduceres med ca. 2,3 cm hvert år i de mest populære og tilgængelige egne på Antarktis på grund af denne sodforurening.
Og ifølge forskergruppen kalder det på handling – og selvrefleksion.
”Det er et svært etisk spørgsmål. Men når vi kommer frem til denne slags resultater, må vi overveje en ekstra gang, hvor ofte vi reelt behøver at besøge Antarktis – og hvordan vi kan regulere turismen fremover,” siger Alia Khan, en af studiets forfattere og glaciolog ved Western Washington University.