Det er efterhånden velkendt, at skilsmisser generelt rammer mænd hårdere end kvinder. De bliver mere syge og dør tidligere. Et nyt studie fra Københavns Universitet viser nu, at mænd også har forhøjet risiko for inflammation, hvis de har flere partnerbrud eller bor alene i længere tid.
I studiet, der blev publiceret for nylig i Epidemiology & Community Health, har forskerne fulgt 4.835 midaldrende danske mænd og kvinder i en periode på mere end 20 år ved hjælp af spørgeskemadata, registerdata og blodprøvetest for inflammation.
Inflammationsniveauet blev målt i 2009-2011, hvor forsøgspersonerne var mellem 50 og 60 år gamle. Og selv om der blev taget højde for en række andre faktorer, f.eks. alder, uddannelsesniveau, sygdom og personlighed, så forskerne stadig en klar sammenhæng:
”At bo alene i mere end seks år og have to eller flere partnerbrud øger begge risikoen for forhøjet inflammation hos mænd, men ikke hos kvinder,” forklarer, studiets hovedforfatter, Rikke Lund, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab.
Inflammation defineres i studiet som en kronisk vævsirritation, der ikke skyldes bakterier eller vira. Ifølge forskerne hænger det ofte sammen med en lang række sygdomme, bl.a. demens og åreforkalkning, og medfører en højere dødelighed.
Mere end en million danskere bor alene, og selv om forskerne understreger, at mange trives med denne tilværelse, er der mange, særligt mænd i den ældre generation, som føler sig ensomme. Og det er meget usundt for deres helbred.
”Man skal overveje, om der skal tilrettelægges særlige indsatser for dem i forbindelse med partnerbrud, eller hvis de bor alene over en længere årrække,” siger Rikke Lund.