Det kan godt være, det er vådt og koldt udenfor. Men vinterhalvåret har også sine klare fordele. Særligt hvis du er en af dem, der altid kæmper med myggestik om sommeren.
Det er et faktum, at nogle mennesker får flere myggestik end andre. Men indtil nu har forskerne ikke kunnet finde ud af hvorfor. Teorierne er gået på alt fra blodtype og køn til blodsukker og hvidløgsspisning, men hidtil er det ikke lykkedes at bevise nogen direkte sammenhæng.
Nu har et nyt studie fra Rockefeller’s Laboratory of Neurogenetics and Behavior et bedre bud end nogensinde før. Det skriver Science Daily.
I løbet af deres tre år lange studie har forskerne Leslie Vosshall og Maria Elena De Obaldia bedt en række testpersoner trække nylonstrømper på armene og gå med dem i flere dage i træk. Herefter har de markeret strømperne anonymt og taget dem med ind i laboratoriet, som de har fyldt med myg af arten Aedes Aegypti – den primære myggeart bag spredningen af sygdomme som f.eks. Zikavirus, Dengue-feber, gul feber og Chikungunya-feber.
Resultaterne var overvældende: myggene flokkedes om strømperne fra testperson nr. 33, som viste sig at virke hele fire gange mere tiltrækkende på myggene end nogen andre testpersoner. Og mere end hundrede gange mere tiltrækkende end testperson nr. 19.
“Det var tydeligt, blot et par sekunder efter at vi startede forsøget,” udtaler De Obalda, ”Det er den slags ting, der gør mig virkelig spændt som forsker. Det er et virkeligt resultat. Det er ikke bare hårkløveri. Det er en kæmpe effekt.”
Det, der kendetegnede testperson nr. 33, var at personen producerede et meget højere niveau af carboxylsyre i huden end gennemsnitligt. Carboxylsyre er en fedtsyreart, som bakterierne i vores hud bl.a. bruger til at udvikle vores kropslugt. Og som myggene åbenbart er vilde med.
Resultaterne fra Leslie Vosshalls og Maria Elena De Obaldias studie blev for nylig publiceret i tidsskriftet Cell. De håber nu at kunne bruge dem til at udvikle bedre myggebalsam i fremtiden.