Kunstgødning er effektivt og anvendes i landbrug over hele verden – men det er ofte dyrt og skadeligt for miljøet.
Ifølge et nyt studie fra University of California, der er publiceret i Evolution, kan sortøjebønner bidrage til at udfase kemisk fremstillet kunstgødning, da de fra naturens side indeholder helt essentielle næringsmæssige fordele.
Når landmænd dyrker afgrøder, fokuserer de ofte kun på de egenskaber, der er over jordoverfladen – f.eks. plantens sygdomsresistens, afkast og proteinindhold. Men vil man skabe optimale forhold for plantens overlevelse, er det nødvendigt at gå et spadestik dybere og se på forholdene under jordoverfladen – f.eks. dens evne til at tiltrække essentielle mikrober, der forbedrer jordbundens kvalitet.
Uden nitrogen kan planter ikke gro. Og planter i bælgplante-familien, som sortøjebønner tilhører, er unikke i deres naturlige evne til at optage enorme mængder af nitrogen ved at tiltrække og beskytte gavnlige bakterier, der binder nitrogen til planten.
Forskerne frygtede, at sortøjebønnens bakteriebindende egenskaber ville blive kraftigt reduceret ved de moderne dyrkningsmetoder. Men det viste sig, at planten bevarede dem – og i visse tilfælde endda forbedrede dem i forhold dens slægtninge, der lever frit i naturen.
Plantes sortøjebønnerne i et rotationssystem sammen med andre afgrøder, kan de ifølge forskerne være med til at reducere fremtidens behov for kunstgødning.
”Vi kan bruge disse informationer til at designe endnu bedre planter,” siger evolutionsbiolog Joel Sachs fra UC Riverside til NFS.
Bælgplanter er den tredjestørste familie af planter på jorden, og sortøjebønner har et særlig stort potentiale, da de er yderst tolerante over for tørke.