Er der noget så smukt og forunderligt som stjernehimlen på en mørk og frostklar januaraften?
Hvis du er en af dem, der holder af stjernekiggeri, kan det godt være, at du skal gå lidt mere ud og nyde det, mens du kan. Et nyt studie publiceret i forskningstidsskriftet Science viser nemlig, at den stigende lysforurening verden over er ved drastisk at reducere det antal stjerner, der kan ses med det blotte øje. Det skriver The Guardian Science.
Om bare 18 år vil nattehimlen derfor være markant mindre stjernerig. På steder hvor man i dag kan se 250 stjerner uden brug af kikkert eller teleskop, vil man til den tid kun kunne se ca. 100.
”Hvis udvikling fortsætter, vil det i sidste ende være meget svært at se noget som helst på himlen, selv de lyseste konstellationer. På et tidspunkt vil Orions bælte begynde at forsvinde,” fortæller Dr. Christopher Kyba fra det tyske Forskningscenter for geovidenskab, der er førsteforfatter på det nye studie.
Vi har længe vidst, at nattehimlen er blevet markant lysere i løbet af det 20. århundrede som følge af den generelle befolkningstilvækst, fremvæksten af nye teknologier og de voksende byer og byområder. Men det har været sværere at måle, hvad overgangen til LED-belysning har betydet for udviklingen. De satellitter, vi bruger til at måle lysskær på himlen, har nemlig begrænset opløsning, og kan derfor ikke opfange nogle af de bølgelængder, som LED-lys udsender.
For at få et reelt billede af udviklingen efter overgangen til LED, har det nye studie derfor gjort brug Citizen Science – frivillige borgerindsamlinger af data.
Forskerne har analyseret 51.351 observationer gjort af borgere fra hele verden. Observationerne er lavet mellem 2011 og 2022. Deltagerne blev bedt om at studere stjernekort, der viste netop den del af himlen, de kunne se, der hvor de opholdt sig. For hver lokalitet blev de præsenteret for en række forskellige stjernekort, der viste gradvist flere af de stjerner, der faktisk eksisterer på den del af himlen – og vælge det diagram, der bedst matchede det, de rent faktisk kunne se med det blotte øje.
På baggrund af de mange frivillige observationer skabte forskerne en model, der forbinder antallet af synlige stjerner med den lysstyrken på nattehimlen, satellitterne måler. På den måde blev de i stand til at forudsige, hvor mange stjerner, der rent faktisk vil være synlige givet en målt LED-lysstyrke.
Og resultaterne er altså nedslående: Hvert år bliver nattehimlen i gennemsnit 9,6 % lysere. Og antallet af synlige stjerner bliver mere end halveret på under tyve år.
Det er der god grund til at gøre noget ved. Som Dr. Constance Walker fra National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory I USA og medforfatter på det nye studie udtaler:
Der er en uerstattelig ærefrygt forbundet med den naturlige nattehimmel, en himmel uden lysforurening. Den inspirerer dig og forbinder dig med alle de vidundere, som kosmos rummer. Hvis den inspirationskilde formindskes af en udvasket og lysforurenet himmel, så mister vi en del af os selv og det, vi kan stræbe efter at være. Det er en del af vores kulturarv.”