Det estimeres, at omkring 11 millioner tons plastik hvert år ender i verdenshavene – og ifølge eksperter er det blot et af mange symptomer på et usundt og langt større internationalt problem med utilstrækkelig affaldshåndtering, overforbrug og en kortsigtet produktion, der ikke er bæredygtig.
I næste uge mødes forhandlere fra 193 lande i Nairobi, Kenya, til et møde i United Nations Environment Program (UNEP) for at finde en løsning på det globale miljøproblem. Og de har en optimistisk målsætning – at nedsætte et forhandlingsudvalg, der inden for to år kan nå til enighed om en ny international traktat, der skal bremse plastikforureningen. Det skriver Science.
Et allerede offentliggjort forslag, der er baseret på FN’s klimatraktat, foreslår, at nationer indfører handleplaner, sætter bindende mål for reduktionen af affald og opretter et kontrolsystem og et nyt globalt, videnskabeligt rådgivende organ.
Der er i forvejen en række internationale og nationale handleplaner for, hvordan f.eks. skrald i havene kan reduceres, men ingen global traktat har hidtil forsøgt at begrænse plastikforureningen med udgangspunkt i hele produktets livscyklus – fra råmateriale til skrald. En blandt mange udfordringer er dog, at allerede eksisterende data ofte er svære at sammenligne, da nationale aktører og NGO’er tit anvender vidt forskellige metoder, f.eks. i optællingen af mikroplast i havene.
Det er bl.a. forhåbningen, at man med en fremtidig traktat kan indføre en række fælles metoder og standarder, f.eks. vedrørende optælling af plast eller deling af produktionsdata.
UNEP indrømmer, at det er yderst ambitiøst at ville lande en sådan traktat inden for kun to år. Men forskere påpeger, at alene det at tage problemet seriøst er et vigtigt skridt på vejen.
”I dag afsættes der langt flere ressourcer til at løse problemet, end vi så for bare 10 år siden. Og det er faktisk forbløffende,” siger Kara Lavender Law, professor i fysisk oceanografi ved Sea Education Association.