Forskere fra Frankrigs nationale forskningsinstitut, CNRS, har fundet mikroplast i atmosfæren 2.877 meter over havets overflade, skriver The Guardian.
Mikroplast fra emballage, tøj og andre forbrugsvarer er et af de hurtigst voksende globale miljøproblemer – især i verdenshavene. Her samler de bittesmå plastpartikler sig i gigantiske ”affaldsøer”, nogle af dem på flere hundrede tusinde kvadratkilometer, til stor skade for de marine økosystemer.
Men nu er der også fundet mikroplast i de højere luftlag. Fra målestationen Pic du Midi, der ligger i Pyrenæerne i næsten 3 kilometers højde, indsamlede en international forskergruppe dagligt mere end 10.000 kubikmeter luft over en periode på fire måneder. Alle luftprøverne viste sig at indeholde mikroplast, der defineres som plastpartikler under 0,5 mm.
Mængden af partiker lå ikke på et niveau, hvor luften ville være sundhedsskadelig for mennesker at indånde. Når fundene alligevel vækker særlig bekymring, er det fordi den franske målestation er en såkaldt ”ren station”, der ligger meget langt fra menneskelige forureningskilder.
I studiet, der er publiceret i Nature, er observationerne også sammenholdt med vejrdata, og forskerne konkluderer, at de plastpartikler, de fandt i Pyrenæerne, havde spredt sig fra Middelhavet, Atlanterhavet, Afrika og sågar helt fra Nordamerika.
”Når først det rammer troposfæren, er det som en superhurtig motorvej,” siger studiets hovedforfatter, Steve Allen, til the Guardian.