Diabetes er for længst blevet en folkesygdom i de fleste vestlige lande. Omkring 280.000 danskere har diabetes, og det vurderes, at hele 360.000 har forstadier til diabetes. Men der er måske gode nyheder på vej til de mange, der i dag skal huske at få deres insulinsprøjter med, hver gang de går ud ad døren. Forskere er nemlig kommet et skridt nærmere en mere behagelig måde at modtage insulinen på.
Et forskerhold fra University of British Colombia har haft et gennembrud i deres arbejde med at udvikle en sugetablet, der kan erstatte insulinsprøjten. Tabletten, der skal tages oralt, har i laboratorieforsøg med rotter givet positive resultater og vidner om, at forskerholdet er på rette kurs i deres udvikling af tabletten, skriver de på universitetets hjemmeside.
Resultaterne af forsøget viste, at insulinen fra tabletten endte i rotternes lever og ikke i deres maver, som det beskrives i studiet. Det var dett resultat, forskerne ønskede, fordi insulin hjælper med at lagre overskydende sukker i leveren, så kroppen på den måde holder blodsukkeret lavt. I tidligere forsøg med insulin, der skulle indtages som en form for drik, endte det hele i maven, så de nye resultater af forsøget med tabletten giver håb for at videreudvikle medikamentet.
Netop sugetabletten som indtagelsesform er hensigtsmæssig, fordi den hud og de slimhinder, der er på indersiden af vores kinder og mund, er så tynd, at sugetabletten hurtigt kan optages her og videreføre insulinen til leveren, uden at store dele af den går til spilde i mavesækken. Så forhåbentlig kan diabetikere se frem til en billigere, behageligere og mere praktisk metode til at indtage insulin på i fremtiden.