For et år siden eksploderede vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai i det lille kongerige Tonga i Stillehavet i det største vulkanudbrud, der nogensinde er blevet registreret med moderne udstyr. Udbruddet satte en 15 meter høj tsunami i gang, der gav massive ødelæggelser og dræbte mindst tre.
Udbruddet blæste 10 kubikkilometer materiale af sted, og faktisk er vulkanens krater nu 700 m dybere, end det var før eksplosionen, har new zealandske forskere påvist.
Men inden dét skete, var et hold forskere fra University of Colorado Boulder intenst optaget af at undersøge de allerførste former for liv på en del af vulkanen, der kom til syne over vandoverfladen efter et udbrud syv år tidligere, i 2015. Faktisk var forskerne ved at planlægge en ny rejse til denne del af vulkanen, da den eksploderede.
I øens syv år korte liv nåede forskerne at studere de allertidligste mikroorganismer på den nydannede landmasse, og til deres overraskelse opdagede de et unikt mikrobielt samfund, der omsatte svovl og atmosfæriske gasser, – svarende til organismer, man også finder i dybhavsåbninger eller i varme kilder.
Studiet af mikrober, der først koloniserer nyskabte øer, giver et sjældent indblik i det tidligste stadie af økosystemudvikling – før planter og dyr ankommer.
Forskerne indsamlede 32 jordprøver fra forskellige steder på den 1,9 km2 store ø, der strakte sig 120 m op over havoverfladen. Bagefter kunne de udtrække og sekventere DNA-prøver fra jordprøverne. De regnede med at finde organismer som dem, man også finder hvor en gletsjer har trukket sig tilbage, eller en form for cyanobakterier.
Men i stedet fandt de en unik gruppe af bakterier, der omdanner svovl og atmosfæriske gasser. Det hænger formentlig sammen med at der er masser af svovl og svovlbrintegas til stede ved et vulkanudbrud. Mikroberne var mest lig dem, der findes i hydrotermiske åbninger, varme kilder og i andre vulkanske systemer.
Studiet er publiceret i mBio. Læs mere hos Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences at the University of Colorado Boulder.