Kontaktsport er i sagens natur ikke ufarligt, og det har i mange år være alment kendt, at bl.a. boksere har stor risiko for at pådrage sig kroniske hjerneskader efter årevis i ringen.
Et nyt australsk studie i langtidsvirkningerne af hjernerystelser i sport indikerer, at både hyppigheden og graden af neurologiske skader blandt udøvere af kontaktsport som rugby og amerikansk fodbold formentlig er højere end hidtil antaget. Det skriver The Guardian.
Sportsudøvere, som har været udsat for hjernerystelser og langvarige og gentagne stød og slag mod hjernen, kan opleve, at hjernen bliver så ødelagt, at den simpelthen begynder at degenerere. Og det kan tilsyneladende medføre den neurodegenerative sygdom CTE – kronisk traumatisk encefalopati – der kun kan diagnosticeres ved obduktion.
Symptomerne på CTE er mange og ubehagelige; hukommelsestab, apati, irritabilitet, depression – og i visse tilfælde har sygdommen også være associeret med selvmord.
I 2018 åbnede The Australian Sports Brain Bank, et internationalt medicinsk forskningsinstitut, der har til formål at undersøge bl.a. CTE blandt sportsfolk. Og nu forelægger instituttet de indledende resultater.
I 12 ud af de i alt 21 donerede hjerner, som instituttet indtil videre har fået testamenteret af sportsudøvere fra kontaktsportsgrene, fandt forskerne CTE – og kun én viste ingen tegn på en eller anden form for hjernedegenerering. En overraskende konklusion i studiet, der er publiceret i Medical Journal of Australia, var desuden, at CTE blev konstateret hos både ældre spillere med lange karrierer bag sig og yngre amatører, der kun havde spillet kortvarigt og under moderne regler, med mere stødabsorberende udstyr.
Forskerne anerkender, at sandsynligheden for at observere seriøse hjerneskader i de donerede hjerner var stor, da donationen ofte var motiveret af netop kliniske diagnoser eller bekymrede familiemedlemmer. Men hyppigheden af CTE overraskende dem alligevel.
”Vores studie bør tilskynde både klinikere og politikere til at udvikle nye fremgangsmåder, så vi fortsat kan reducere risikoen for gentagne sportsrelaterede hjerneskader,” siger Michael Buckland, en af forfatterne bag studiet og neuropatolog ved Royal Prince Alfred Hospital og University of Sydney.