Med en sommer, der har budt på intens tørke i store dele af Europa, er det svært ikke at gøre sig tanker om vores vandforbrug og behandling af vores vandressourcer. Og det er ikke kun klimaforandringer og tørke, der truer vores vand. De menneskeskabte og skadelige kemikalier, PFAS – en gruppe, der dækker over 12.000 kemikalier – er de seneste år blevet en større trussel for landets vandværker, hvor man mange steder har haft mistanke om forurening med de giftige fluorstoffer.
Det udgør en trussel for både mennesker og dyr, da stofferne kan ophobe sig i kroppen over tid og potentielt påvirke vores sundhed. De er eksempelvis forbundet med en øget risiko for at udvikle forskellige typer kræft. Men nu har forskere fra UCLA og Northwestern University i USA udviklet en metode, der måske kan nedbryde de sundhedsskadelige stoffer.
Kemikere fra flere universiteter har gennemført simulationer og fundet ud af, at PFAS-molekyler indeholder, hvad der kan beskrives som en form for lang hale af standhaftige kulstof-fluor-bindinger og en hovedgruppe af ladede oxygenatomer, der reagerer kraftigt på andre molekyler.
I den nye forskningsartikel i Science, beskrives den mineralisering ved lave temperaturer, som har ført forskerne til de overraskende resultater. I en kemisk simulation lykkedes det forskerne at skille ’halen’ og ’hovedet,’ så reaktionen efterlod kuldioxid, myresyre og det mere sikre fluorid – der eksempelvis findes i tandpasta og er ufarligt i mindre mængder.
Den nye opdagelse viser altså, at det, man har betegnet som ’forever chemicals,’ måske ikke er så svært nedbrydelige, som man ellers har troet. Og det giver håb for vores drikkevand i en tid, hvor man let kan blive bekymret for vores vandressourcer.