Global opvarmning, urbanisering og forurening har de seneste 60 år påvirket de europæiske fugle mærkbart. Det viser et nyt stort studie ifølge The Guardian.
En international forskergruppe bestående af eksperter fra bl.a. James Cook University, Netherlands Institute of Ecology og British Trust for Ornithology, har gennemgået data for over 60 forskellige fuglearter indsamlet i England og Holland siden midten af 1960’erne. Forskerne undersøgte bl.a., hvordan topmejsen, rørspurven og dompappen har ændret sig over tid i forhold til tidspunktet for æglægning, antallet af unger og fysisk størrelse – og i hvor høj grad disse ændringer kan siges at være relateret til den globale opvarmning. Og resultatet var iøjnefaldende.
I studiet – der blev publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences – kunne forskerne konkludere, at 31 pct. af de i alt 60 fuglearter havde oplevet ændringer i antallet af unger, 32-60 pct. havde ændret kropsstørrelse, mens hele 86 pct. havde ændret tidspunktet for deres æglægning.
”Kun” i 57 pct. af tilfældene kunne de seneste årtiers fugleforandring dog forklares med de stigende temperaturer – og det indikerer, at faktorer som forurening, urbanisering, tab af habitat og måske andre hidtil ukendte aspekter også kan spille en afgørende rolle i udviklingen.
”Klimaforandringerne har f.eks. medført, at gransangeren lægger sine æg seks dage tidligere i dag end for 50 år siden – men andre ukendte miljøfaktorer har betydet et tillæg på yderligere seks dage. Det betyder, at den i dag lægger sine æg 12 dage tidligere end før,” siger Martijn van de Pol, en af studiets hovedforfattere og forsker ved James Cook University i Australien.
Denne kombination af faktorer kan være meget uheldig, da ungerne kan blive født, før der er den nødvendige mad klar til dem – og det kan i værste fald destabilisere hele økosystemet.
”Studiet giver os en velunderbygget forklaring på, hvorfor forskellige arter forandrer sig med forskellige hastigheder. Og at det måske ikke afhænger af temperatursensitivitet, men af en række ikke-temperatur-afhængige faktorer,” forklarer Shahar Dubiner, forsker i økologi ved Tel Aviv University, der ikke deltog i studiet.