Bestråler man spiselige svampe med UV-lys, kan man booste mængden af D-vitamin i svampene med 4.600 pct. Det viser et nyt amerikansk studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Food Science & Technology, og omtalt på vidensplatformen Big Think.
Ved at udsætte shiitake-svampe for UV-stråling i blot to timer steg indholdet af D-vitamin så meget, at en portion på 125 g ville kunne dække hele det anbefalede daglige indtag.
Det kan være nøglen til at løse et voksende globalt sundhedsproblem: Halvdelen af verdens befolkning lider nemlig af D-vitamin-mangel, og det øger risikoen for alvorlige sygdomme som kræft, knogleskørhed og COVID-19.
Forfatterne antager, at bestrålede svampe er ekstra effektive til at forhindre knogleskørhed på grund af det kombinerede indhold af D-vitamin og mineraler, der kan have positive effekter på knogletætheden.
Mangel på D-vitamin skyldes især vores livsstil og kost. Hvis vi ikke får nok sollys i løbet af en dag, og dermed bliver udsat for mindre UV-stråling, optager vi mindre det vigtige vitamin. Og det er overraskende få fødevarer, der naturligt indeholder D-vitamin i store mængder.
Svampe er faktisk den eneste vegetariske fødevare, der indeholder D-vitamin i tilstrækkelige mængder til at kunne fungere som naturligt vitamintilskud i vores kost.