Bekymringer for klimaforandringer, dyrevelfærd og personlig sundhed har skabt et globalt boom for plantebaserede produkter, der kan erstatte kød og andre animalske produkter i den daglige kost. Men erstatningsprodukterne er ikke nødvendigvis sundere, skriver The Conversation.
F.eks. indeholder den såkaldte Impossible Burger, der er et kæmpe hit i USA, lige så mange kalorier og lige så meget mættet fedt som en almindelig McDonald’s-burger – og seks gange så meget natrium, hvilket især indikerer et højt indhold af salt og konserveringsmidler.
Et studie offentliggjort i det ernæringsfaglige tidsskrift Nutrition viser, at personer, der omlagde deres kost fra kød til plantebaserede alternativer, fik for lidt B12-vitamin, calcium, kalium, zink og magnesium i forhold til det anbefalede daglige indtag.
Producenter af ”plantefars” og lignende produkter fremhæver ofte, at proteinindholdet er lige så højt som ”rigtigt” kød. Men det argument er alt for forsimplet, siger Stephan van Vliet fra det amerikanske Duke Molecular Physiology Institute. ”Fødevarer indeholder hundrede- eller tusindvis af bestanddele, der har indflydelse på vores stofskifte og sundhed,” siger han til the Conversation.
Han fremhæver, at animalske fødevarer som mælk, æg og kød er såkaldt ”komplette proteiner”, der indeholder alle de ni nødvendige aminosyrer, som kroppen har brug for hver dag. Frugt, grøntsager, nødder og kornprodukter mangler ofte én eller flere af disse aminosyrer og skal derfor indtages i en varieret kombination, hvis kroppen skal have de næringsstoffer, den har brug for.
I et omfattende studie publiceret i Nature, sammenligner Van Vliet og hans forskerkolleger indholdet af 190 forskellige molekyler i henholdsvis plantefars og hakket oksekød. De konstaterer, at planteprodukterne mangler en række aminosyrer og afledte stoffer, bl.a. kreatin, taurin og arsenin, der er nødvendige for hjerne- og muskelfunktioner. Til gengæld har de plantebaserede produkter et højere indhold af polyfenoler og antioxidanter.