Det har været en tør sommer. Mange steder på kloden er marker visnet hen og skove gået op i flammer, og det udfordrer skovenes og landbrugets økosystemer. Jordbundens fugtighed er nemlig altafgørende for, at systemerne fungerer optimalt. Men nu har forskere udviklet en teknologi, der billigt og effektivt kan kontrollere netop jordfugtigheden. Det skriver Science Daily.
Der eksisterer godt nok et lignende kommercielt system allerede, men det er simpelthen for besværligt, dyrt og energikrævende. Derfor har forskere fra University of Maine, University of New Hamsphire og University of Vermont videreudviklet idéen og kreeret et billigt alternativt – et trådløst sensorsystem, baseret på kunstig intelligens og machine learning.
Teknologien blev præsenteret i International Journal of Wireless Information Networks, og udover at køre på solenergi, der gør den meget bæredygtig, lærer den konstant sig selv at blive endnu mere effektiv og energibesparende via machine learning. Det gør den bl.a. ved at regulere ydelsen efter det trådløse netværks skiftende kvalitet og mængden af forventede solskinstimer.
Jordbundens fugtighed er afgørende for træernes vækst, men mængden af fugt skifter enormt hurtigt, faktisk fra dag til dag. Samtidig dækker marker og skove, særligt i USA og Australien, ofte helt vanvittige arealer. Derfor er det essentielt, at sensorerne er både billige i drift, trådløse og stabile i deres dataindsamling. Og ifølge forskerne er der simpelthen fuld plade.
Det er håbet, at det nye sensorsystem i fremtiden kan udbredes og komme både forskere, skovbrugere og landmænd til gavn. Og alle mulige andre, der er afhængige af jordbundens fugtighed.