Med decembers komme går vi ikke kun ind i den søde juletid – vi byder også for alvor den årlige influenzasæson velkommen. Men den sæson ser nu ud til at blive mindre truende i fremtiden.
I mere end ti år har forskere over hele verden arbejdet på at udvikle en universel influenzavaccine, der kan beskytte imod alle varianter af virussen. Nu ser et nyt studie fra University of Pennsylvania ud til at have tilvejebragt det gennembrud, der gør det muligt – og som vil kunne give os en universel vaccine indenfor bare 2 år. Det skriver The Guardian.
”Jeg kan ikke understrege nok, hvor stort det her gennembrud er,” siger professor John Oxford, der er virolog Queen Mary University in London til The Guardian. Han har ikke selv har været involveret i studiet, men glæder sig over resultatet, som kan give et kvantespring til pandemiforskningen på verdensplan: ”Det har et kæmpe potentiale og jeg tror, vi ellers har en tendens til at undervurdere de her luftvejsvira.”
Det nye studie er nyligt udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science og trækker på samme MRNA-teknologi, som blev brugt til at udvikle flere af de succesfulde COVID19 vacciner.
I dag vaccineres dele af den danske befolkning hvert år med en influenzavaccine, der beskytter mod én udvalgt streng af influenzavirussen, som man regner med, bliver den dominerende dette år. Men med en universalvaccine, vil man ikke længere være nødt til at satse på én type influenzabeskyttelse.
Hvis den nye vaccine virker lige så godt på mennesker som på de dyr, forskerne indtil nu har testet den på, vil den kunne beskytte os imod alle de nuværende 20 undertyper af både influenza A og B. Og gøre kroppen i stand til at bekæmpe alle nye influenzatyper, der måtte opstå i fremtiden.
Det er ikke blot godt nyt for alle de, der hvert år rammes af almindelig influenza. Det er også rigtig godt nyt for chancerne for at modstå en ødelæggende influenzapandemi i fremtiden, der ellers kunne slå flere millioner mennesker ihjel på verdensplan.
De nuværende influenzavacciner er nemlig ikke stærke nok til at modstå influenzavarianter med pandemipotentiale, hvor virus opstår i en dyreart, men overgår til at smitte mellem mennesker – som f.eks. fugleinfluenza og svineinfluenza. Men det vil en potentiel universalvaccine kunne, fordi den giver kroppen en basis-beskyttelse imod alle influenzatyper.
Den nye influenzavaccine er indtil videre kun testet på dyr og den skal igennem en længere række kliniske forsøg, inden den vil kunne blive vurderet effektfuld og sikker for mennesker. Men studierne er meget lovende og kan ifølge flere uafhængige forskere føre til en færdig vaccine indenfor blot et par år.