Et forskerhold i Texas har udviklet en ny lovende vaccine mod covid-19, som de ikke agter at patentere. Det skriver The Observer.
Modsat mRNA-vaccinerne fra Pfizer og Moderna er den nye vaccine, Corbevax, udviklet med gammelkendte metoder, der gør den nemmere og billigere at producere og distribuere.
Texas-forskerne har udviklet vacciner mod Sars and Mers siden 2011, og det er nogle af de erfaringer, der ligger til grund for den nye covid-19-vaccine.
”Stort set enhver, der kan fremstille hepatitis B-vaccine eller har faciliteterne til at producere mikrobielle proteiner som bakterier eller gær, kan kopiere det, vi gør,” siger en af forskerne, dr. Maria Bottazi fra The Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development, til The Observer.
Resultaterne fra de kliniske forsøg er ikke offentliggjort endnu. Men ifølge forskerne er vaccinen 90 pct. effektiv mod den oprindelige covid-19-virus og 80 pct. effektiv mod Delta-varianten. Den er ved at blive testet mod Omikron, men forsøgene er ikke afsluttet endnu.
Biological E, en indisk lægemiddelproducent, som Bottazzi og hendes forskerhold har et langvarigt samarbejde med, har allerede produceret 150 millioner doser af den nye vaccine og vil snart være i stand til at producere 100 millioner om måneden.
Modsat f.eks. Pfizer-vaccinen, der skal opbevares ekstremt koldt, kræver Corbevax kun nedkøling til almindelig køleskabstemperatur. Sammen med de langt lavere omkostninger betyder det, at den vil være lettere at udbrede i den tredje verden. I de fleste vestlige lande er størstedelen af befolkningen nu vaccineret, men i lavindkomstlande er det stadig blot én ud af ni, vurderer WHO.
The Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development er et lille uafhængigt non-profit-foretagende og har ikke fået del i de offentlige støttemidler til udvikling af covid-19-vacciner. Men takket være donationer fra filantropiske fonde mv. har det været muligt at nå i mål.
Bottazzi siger, at beslutningen om ikke at patentere vaccinen bygger på centerets værdier om humanisme og bredt samarbejde med andre videnskabelige miljøer.
“Vi ønsker at gøre godt i verden. Dette var det rigtige at gøre, og det, vi moralsk var nødt til. Vi overvejede det ikke et sekund,” siger hun.