Så er der godt nyt til alle kaffe-elskere. Ved en konference i USA præsenterede en forskergruppe for nylig et studie, som viser, at to til tre kopper kaffe om dagen er associeret med både lavere risiko for hjertesygdomme og længere levetid. Det skriver Sciencedaily.
I det hidtil største studie af sin art undersøgte forskergruppen fra Alfred Hospital & Baker Heart Institute i Melbourne, Australien, kaffes potentielle indflydelse på hjertesygdomme og tidlig død. Koffeinen i kaffe kan få hjertet til at slå hurtigere, og derfor har det i årevis været en udbredt antagelse, at særligt folk med dårligt hjerte burde lade kaffekoppen stå. Men studiet viser nu, at de med god samvittighed kan drikke løs.
Forskergruppen brugte data fra UK BioBank, som indeholder sundhedsinformationer om over en halv million mennesker igennem de seneste ti år – bl.a. om deres daglig kaffeindtag. Patienterne blev grupperet efter kaffeindtag og undersøgt i forhold til bl.a. kardiovaskulære sygdomme, hjertefejl og hjerterelaterede dødsfald, og forskerne tog også højde for faktorer som bl.a. motions-, alkohol- og tobaksvaner og tidligere sygdomshistorik.
Studiet, der bliver publiceret som tre artikler i American College of Cardiology om få dage, viser, at kaffedrikning i værste fald ikke have nogen effekt på hjertet – men at to-tre kopper om dagen i bedste fald kan reducere risikoen for bl.a. blodpropper og problemer med hjerterytmen med op til 15 pct. for de patienter, der ikke i forvejen har en hjertelidelse.
Forskergruppen brugte data fra omkring 425.000 patienter, og ca. 35.000 af disse havde en kendt hjertelidelse i forvejen. Også for dem var resultatet enten neutralt – eller yderst positivt. For patienter med hjerteflimmer var blot én kop kaffe om dagen tilsyneladende nok til at reducere risikoen for tidlig død med op 20 pct.
”Vores data tyder på, at kaffe på daglig basis burde blive regnet som en del af den sunde diæt – og det både for folk med og uden hjertesygdomme,” siger Peter M. Kistler, en af studiets hovedforfattere og professor ved Alfred Hospital & Baker Heart Institute.