Antallet af par, der oplever problemer med at blive gravide, er stigende på verdensplan. Alene i 2021 blev der påbegyndt over 37.000 fertilitetsbehandlinger af ufrivilligt barnløse i Danmark. Der kan være mange grunde til, at man oplever problemer med at blive gravid, men nu har et forskerhold opdaget et protein, der måske kan give os mere indsigt i nogle af de ellers uforklarlige fertilitetsproblemer – dem, hvor man simpelthen ikke kan finde en åbenlys årsag til, at kvinden ikke kan opnå en graviditet. Det skriver The Guardian.
Forskere fra University of Sheffield har fundet ud af, at der på overfladen af et menneskeligt æg er et protein, man har kaldt Maia, som er essentielt for, at en sædcelle kan binde sig til ægget. Hvis Maia-proteinet ikke er til stede på æggets overflade, vil sædcellerne ikke binde sig til æggemembranen og befrugte det, men derimod give slip igen.
I et forsøg tilførte man blandt andet Maia-protein til menneskelige celler for at se, hvordan sædcellerne ville reagere på proteinet, når det ikke befandt sig på overfladen af et æg. Under normale omstændigheder vil en almindelig celle og en sædcelle ikke smelte sammen, men da forskerholdet tilførte Maia-protein til cellerne, skete netop dette. De små svømmere i petriskålen smeltede sammen med cellen nøjagtig som i en befrugtningsproces.
Studiet har kastet lys over, hvor vigtigt Maia-proteinet er for befrugtningsprocessen, og skaber et stærkere fundament for at forstå den biologiske proces bag befrugtning, fertilitet og ufrivillig barnløshed. Lederen af studiet udtaler, at det er muligt at udvikle tests, der kan bruges til at vurdere, hvorvidt man har æg, der mangler proteinet eller sæd, der ikke kan binde sig til proteinet. Men om det bliver en del af fremtidens behandlingsmuligheder, står endnu hen i det uvisse.