Det kræver et vist niveau af kritisk tænkning at erkende, at man måske ikke er den bedste i verden til kritisk tænkning. Det bekræfter et nyt studie af, hvad der får folk til at vende ryggen til fakta og forskning og i stedet tro på konspirationsteorier og pseudovidenskab.
Forskerholdet fra Zagreb Universitet i Kroatien fandt frem til, at folk med meget høj tiltro til deres egne logiske evner generelt havde meget ringe logiske evner i en test. De samme mennesker troede også markant mere på urigtige teorier om eksempelvis Covid19 og havde lavere tillid til videnskab.
Studiet, der er udgivet i Frontiers in Psychology, analyserede en lang række faktorer som alder, politisk ståsted og forskellige socio-økonomiske indikatorer, hvoraf de fleste ikke viste nogen sammenhæng med tro på konspirationsteorier. F.eks. var forskerne selv overraskede over, at uddannelsesniveau tilsyneladende ikke gjorde en forskel.
Kun to faktorer havde klar statistisk signifikans: Mistillid til videnskab og overdreven tillid til egne logiske evner. Hvorimod mange af de andre faktorer er faste – såsom alder og køn – eller relativt stabile – såsom uddannelse og bopæl – så er tillid til forskning relativt fleksibel og ændrer sig let på kort tid.
Studiet konkluderer derfor, at potentielt farlige konspirationsteorier bedst bekæmpes med kampagner, der skal øge kendskab og tillid til forskning og videnskab. De påpeger, at det ikke nytter at modbevise falske påstande, fordi det ikke overbeviser de mennesker, som tror på dem. Konspirationstænkning kan kun bekæmpes effektivt ved at bekæmpe roden til den – mistillid til videnskab.