Vi lever længere og længere, så der vil sandsynligvis ske en markant stigning i antallet af demensramte og Alzheimers-patienter over de næste generationer. Men det er ikke kun alderen, der øger risikoen for at udvikle demens. En helt almindelig virus kan også være en udløsende faktor for udviklingen af demenssymptomer. Det skriver Science Daily.
Et hold af forskere har undersøgt, hvordan forskellige varianter af herpesvirus potentielt er knyttet til udviklingen af demens. De påvirker nemlig de proteiner, der opbygges i hjernen som en form for plak og med tiden medfører Alzheimers.
Man ved allerede, at der er en sammenhæng mellem herpes og demenssygdomme. Og den nye forskning konkluderer, at en genaktivering af den type herpesvirus, der kan forsage skoldkopper og helvedesild, kan være en medvirkende faktor.
Op imod 95 pct. af alle mennesker har været smittet med herpes-virus, før de fylder 20, oftest i form af skoldkopper. Men det er genaktiveringen af virusset og de smertefulde symptomer på helvedesild, som man kan opleve senere i livet, der er forbundet med en øget risiko for demens.
Når det sovende virus ”vækkes”, kan det forsage inflammation i hjernen. Hvis hjernen gentagne gange oplever en inflammatorisk tilstand, er der øget risiko for at opbygges mere plak, som forsager kognitive skader.
Noget tyder på, at det også er værd at undersøge, hvor ofte tidligere COVID-smittede ældre oplever alvorlige neurologiske følgevirkninger. SARS-CoV-2-virus kan nemlig også genaktivere ”slumrende” herpesvirus og dermed potentielt medføre demenssymptomer.